Koffiemolens
De koffiemolen is eigenlijk net zo belangrijk als uw espressomachine zelf. Bij de aanschaf van een koffiemolen moet u er rekening mee houden dat dit een flinke investering kan zijn, goedkoop is namelijk vaak duurkoop. De goedkopere koffiemolentjes bij bekende huishoudelijke winkels zijn niet gemaakt om een espressomaling te geven, maar zijn geschikt voor filterkoffie. Belangrijk voor espressomaling is dat de molen fijn genoeg kan malen en dat de maling consistent is om "channeling" te voorkomen. Onze "instap" koffiemolen is daarom de Demoka M203.
- Vlakke of
conische maalschijven
Deze vraag wordt ons vaak gesteld omdat er vaak gezegd wordt dat
conische schijven beter zijn, dit advies kunt u voor een
koffiemolen voor thuis naast u neer leggen. Conische schijven in
een espressomachine voor thuisgebruik worden vaak gebruikt in de
goedkopere molentjes, omdat de fabrikant dan een motor met een
lager vermogen kan gebruiken, dus een goed koper molentje kan
maken. Er zijn veel molens verkrijgbaar met hetzelfde 38mm conische
maalwerk (Ascaso, Pavoni, Nemox, ea). Dit zijn echt
instapmolentjes, de prijs is scherp en de molen kan een
espressomaling geven. De consistentie is echter wat minder, evenals
de snelheid en ze maken veel herrie.
Wilt u een betere kwaliteit koffiemolen dan zult u uitkomen bij een koffiemolen met vlakke maalschijven. Deze zijn van gehard staal en het verschil tussen de verschillende molens zit hem vooral in de diameter van de maalschijven, in de regel hoe groter de diamater, hoe sneller de molen is. Het toerental tussen de verschillende molens verschilt niet veel. Immers, als de molens te snel zouden draaien zou de koffie al kunnen verbranden door de wrijvingswarmte tijdens het malen.
- Grind on demand
of een bunkermolen
Ons advies zal altijd zijn een grind on demand molen aan te
schaffen, deze maalt de koffie altijd vers en deponeerd deze direct
in de filterdrager. De zogenaamde bunkermolens malen de koffie in
de bunker voorop de molen, dit is eigenlijk een ouderwetse techniek
en wij vinden dat een specialist deze ook niet meer in zijn
assortiment mag aanbieden. Het nadeel is dat de koffie hierin
altijd oud wordt en de hoeveelheid erg lastig af te stellen is cq.
constant te houden is.
Bij een grind on demand molen kunt u kiezen voor een handbediende molen, hierbij activeerd u de molen door de filterdrager tegen een schakelaar te duwen en trekt u deze weer terug wanneer u vindt dat er genoeg koffie in de filterdrager zit. Hierbij is het uiteraard lastiger om een constante hoeveelheid koffie te malen. De andere optie is een molen met een gedoseerde uitgave, dit kan zijn een een simpele timer, tot een volledige digitale koffiemolem. Het voordeel hiervan is dat wanneer de molen eenmaal is ingesteld, u een redelijk constante hoeveelheid koffie krijgt. Let op, de dosering is altijd op basis van tijd, dus de hoeveelheid zal nooit 100% constant worden op de 10de gram.
- Een
espressomachine met ingebouwde koffiemolen
Er zijn een aantal merken die een koffiemachine met een ingebouwde
koffiemolen aanbieden (oa QuickMill en Pavoni) Zeker bij de
QuickMill heeft u hierbij een goede machine en koffiemolen in 1,
waarbij deze minder ruimte op uw aanrecht inneemt. Ook is
het voordeliger dan beiden los aan te schaffen. Beide
componenten zijn van hoge kwaliteit en eventueel te repareren in de
toekomst.
Pavoni heeft een standaard 38mm conische molen ingebouwd, zoals
eerder geschreven instapmolen, ook deze kan gemakkelijk gerepareerd
worden. Zo hoeft u bij beide merken niet de hele machine weg te
gooien mocht er ooit een defect zijn.
- Onderhoud van
een koffiemolen
Koffiemolens moeten minimaal eens per 6 maanden gereinigd
worden, doe dit door de molen uit elkaar te halen. Bij de meeste
molens is het bovenste gedeelte eruit te draaien. Reinig alles met
een borstel en stofzuiger (pas op voor losse onderdelen). Maak
ook het bonenreservoir goed schoon met warm water. Maalschijven
gaan bij goed onderhoud erg lang mee. U kunt met een vinger voelen
of er geen braampjes op de schijven zitten. Steentjes en andere
rommel door de koffie kunnen de schijven beschadigen. Zorg bij uw
koffiemolen altijd dat de toevoer van het reservoir naar het
maalwerk goed schoon gemaakt wordt, hier hoopt zich namelijk veel
vuil op. Raadpleeg altijd de gebruiksaanwijzing van
uw koffiemolen!
Voor het reinigen van de maalschijven kunt u ook
Puly koffiemolen reiniger gebruiken, dan hoeft u de koffiemolen
minder vaak geheel te demonteren en opnieuw in te
stellen.
LET OP: Er mag nooit water in uw koffiemolen komen, de stalen maalschijven zullen gaan roesten!
- Koffiemolen
afstellen
Het resultaat van uw espresso hangt natuurlijk compleet af van
een correct en nauwkeurig afgestelde koffiemolen. Het
afstellen van de koffiemolen wordt vaak ervaren als een van de
lastigere kanten van een echte espressomachine, maar enig oefenen
vooral eens proberen helpt je snel handiger worden hiermee. Het is
een spel tussen maalgraad en dosering, deze 2 variabelen leggen we
hieronder verder uit.
- Maalgraad: Deze moet fijn genoeg zijn: grover dan cacaopoeder en weer fijner dan filterkoffie. Hoe fijner hoe sterker de espresso en hoe minder water er zal doorlopen in 25 seconden, grovere maling zal meer water doorlaten in 25 seconden en een minder sterke lungo als resultaat geven. Werk bij het afstellen van de koffiemolen enkel met de dubbele filter.
Loopt de koffie met de
juiste hoeveelheid naar uw smaak te snel door dan moet de molen
iets fijner gezet worden, doe dit altijd in hele kleine stapjes en
gooi de eerste maling weg. Focus eerst op de maling
en zorg dat je handmatig het aantal grammen daarbij juist
hebt. (Pas als de maling goed is ga je bepalen op welke stand de
dosering moet om met die maalgraad de juiste hoeveelheid te
krijgen)
- Dosering: Deze instelling op de molen bepaalt hoe
lang de molen moet malen en is dus eigenlijk een timer.
Dit wordt ingesteld op basis van tijd via het menu van uw
koffiemolen (hoe je dit bij jouw molen instelt is te
vinden in de handleiding van uw molen, let op niet elke molen is
getimed)
De tijd van de dosis gaat je zo instellen dat u met de
hiervoor ingestelde maalgraad uitkomt op de gewenste
hoeveelheid. Bij het instellen van de molen hou je rekening met het
volgende: Maal je fijner, dan moet de timing omhoog (molen maalt
minder koffie per seconde), gaat u grover malen dan kan de timing
omlaag. De dosering van de meeste espressokoffie's zit voor een
dubbele koffie tussen de 14 en 18 gram. Dit is afhankelijk van de
sterkte die u wenst en van de soort branding en
kwaliteit.
Meten = weten, dus weeg de hoeveelheid maling voordat je de filterdrager in de machine doet en time vervolgens doorlooptijd. Handig hierbij is een barista weegschaal. De basisregels voor een Italiaanse espresso: 7-9 gram per kopje, 25 seconden doorlooptijd, 30 ml koffie.
In het onderstaande filmpje laten we u zien hoe u de molen van een QuickMill af kunt stellen, maar de principes zijn gelijk voor andere merken.
- Maalschijven
vervangen
De maalschijven van uw koffiemolen zijn aan slijtage onderhevig,
afhankelijk van de kwalteit van de schijven en de koffie die u
gebruikt zullen deze naar verloop van tijd vervangen moeten worden.
Versleten maalschijven kunt u zien aan het loopvlak van de
schijven, deze hebben dan afgeronde kartels of zelfs deuken of
gaten. U kunt het ook merken aan de koffie, deze loopt
onregelmating of als deze een verbrande bittere smaak heeft ondanks
een schone espressomachine dan zullen de schijven versleten zijn.
Ook gaat de maaltijd omhoog en neemt de inconsistentie van de
maling toe. Vaak is het ook goed te merken aan het feit dat de
molen steeds langer moet malen om de gewenste dosering te malen, de
productiviteit per seconde gaat dus achteruit.
Het vervangen van de maalschijven is voor de meeste molens geen
hele ingewikkelde klus, zorg altijd dat u de stekker uit het
stopcontact heeft zodat u nooit uw vingers kunt beschadigen. Maak
ook altijd de schroeven geheel vrij van koffie voordat u er een
schroevendraaier in plaatst, er is anders grote kans dat u de
kopjes kapot draait. Om er zeker van te zijn dat u bij ons de
juiste maalschijven besteld controleerd u het merk en type
koffiemolen. Voor de zekerheid hebben wij de afmetingen erbij
vermeld. Staat u molen er niet tussen? Stuur ons dan een mailje, we
kunnen veel meer maalschijven leveren.
- Maalgraad wordt
niet fijn genoeg
Dat kan een aantal oorzaken hebben, uiteraard de hiervoor
beschreven versleten maalschijven, maar we zien echter vaak andere
oorzaken. Zo kan het zijn dat er koffie in het draad zit waardoor
het niet mogelijk is deze geheel in te draaien. In dat geval zou
reiningen de oplossing moeten zijn. Maar wat we ook vaak zien is
dat er oude koffie gebruikt wordt, zeker nadat een machine ter
reparatie is geweest of een poosje niet is gebruikt. In dat geval
is het nog makkelijker; open een verse zak
bonen.
- Molen wil niet
draaien
Molens met een inductiemotor zijn voorzien van een oploop
condensator die er voor zorgt dat de motor op gang komt. Wil uw
molen niet meer op gang komen of alleen bij een hele grove maling
of zonder koffie? Dan is de oploop condensator stuk. Deze is heel
gemakkelijk te vervangen via de onderzijde van uw koffiemolen. Ze
zijn er in verschillende capaciteiten, uitgedrukt in microFarad
(uF). We adviseren de huidige capaciteit even te controleren
voordat u een nieuwe besteld, omdat de molens vaak erg lang in
prodcutie zijn willen er wel eens wisseling zijn. De oploop
condensator geschikt voor uw molen zijn te vinden op de pagina
met onderdelen voor uw merk molen of op de algemene
electra pagina.