ESE Servings
Over ESE servings krijgen we veel vragen en er zijn ook veel misvattingen over dit mooie systeem. Hierbij een aantal feiten en pluspunten over ESE servings.
- ESE serving, Pod, Cialde, Pad.
Er worden diverse benamingen gebruikt voor dit "convenience" systeem, wij verkiezen servings te gebruiken. Alle servings hebben een standaard maat en er zijn dus vele merken beschikbaar en te gebruiken in uw machine. Het systeem is in de jaren '60 van de vorige eeuw ontwikkeld door dr Illy zelf, een van de grootste en succesvolste vernieuwers in de koffiewereld van de 20ste eeuw. De kinderen van dr Illy zijn helaas minder visionair en hebben de laatste jaren nogal wat zitten switchen tussen verschillende convenience systemen.
- Een serving bevat 7 gram koffie van de juiste maalgraad en op de juiste druk aangedrukt.
De meeste servings worden in een monopack aangeboden, de beschermende atmosfeer zorgt dat u altijd een verse espresso hebt.
De druk en de temperatuur van de machine zorgen ervoor dat u een espresso krijgt die het dichtst bij de smaak komt die u van de koffie uit Italie gewend bent. Ook is de crema bij dit systeem echt een emulsie tussen de olieen en het water.
Het papier waarin de serving zit geeft geen smaakjes af, het houd wel wat vetten vast uit de koffie. Deze vetten zijn niet goed, het bevat cholesterol, dus dat scheelt weer!
- Er zijn 2 verschillende ESE zeefjes verkrijgbaar.
#1 (Espresso klein)
#2 (Espresso groot)
Het verschil tussen beiden is het het aantal gaatjes, #2 heeft meer gaatjes zodat e een iets snellere doorloop van de koffie is. Wij vinden het resultaat met JollyCaffè het beste met zeefje #1. Aangezien de maalgraad van de koffie uiteindelijk de voornaamste variabele is wat betreft doorloop tijd, maken de zeefjes niet een enorm verschil in volume. Daarom hebben wij voor de grotere kopjes koffie een speciale serving laten maken met een grover gemalen koffie: JollyCaffè Lungo. Zo hoef je geen zeefjes meer te wisselen. De lungo kan ook gewoon met zeefje #1 of #2 bereid worden.
- We krijgen zeer veel machines in onze werkplaats binnen voor gemalen koffie die zeer vies zijn; we verbaasd zijn dat mensen hier nog koffie uit lusten. Een van de grootste voordelen van servings is dat de koffie in de papieren filter blijft en niet in de machine achter blijft. Minder schoonmaken en dus ook geen nare smaakjes aan uw vers gezette espresso.
- De fabricagekosten van de servings maken dat de prijs per kopje hoger is dan van standaard gemalen koffie, prijzen zijn vergelijkbaar met andere convenience systemen. Er is echter geen 'waste' en ook geen molen nodig. Ook het onderhoud van de machine is voordeliger.
- Van de verschillende convenience systemen die er bestaan is de ESE serving het minst belastend voor het milieu. Anders dan met bijvoorbeeld een aluminium of zware éénkops-verpakking is de serving niet extra belastend voor het milieu. Een serving heeft niet meer dan 0,2 gram biologisch afbreekbaar filter papier, je gooit nooit meer koffie weg dan strikt noodzakelijk. De filter met koffie kan dus gewoon in de groenbak.
Onze servings van JollyCaffe zijn als eerste in de mark voorzien van recycle plastic verpakkingen, deze kunt gewoon bij het platic afval doen en geven minder vervuiling dan andere aluminum verpakkingen of capsules.
- De grootste misvatting is dat de smaak van de koffie niet optimaal is, wellicht een verkeerde vergelijking met het pad systeem van Nederlands grootste koffiebrander. Laat u niets wijs maken: het zijn twee compleet verschillende systemen! Met de servings maakt u altijd een constante hoge kwaliteit koffie, terwijl het resultaat met gemalen koffie van veel factoren afhankelijk is en dus erg kan fluctueren!
-Servings in uw espressomachine?
Voor de meeste espressomachines zijn speciale filterbakjes te krijgen zodat u ook ESE servings in uw machine voor gemalen koffie kan gebruiken. Zoals bijvoorbeeld voor E61 groepen en QuickMill. Dit is een prima oplossing om bijvoorbeeld af en toe een decaf of een lungo te zetten. Wilt u enkel met ESE servings werken, dan adviseren we een machine aan te schaffen die speciaal voor ESE servings is ontwikkeld. De machines van La Piccola maken bijvoorbeeld een sublieme epresso met servings. Dit komt omdat de groep een stuk smaller is en geheel om de serving heen sluit. Bij de machines voor gemalen koffie is de 58mm groep eigenlijk iets aan de grote kant waardoor er relatief veel water om de serving heen gaat. Bij de E61 groep is er eventueel een speciale ESE filterdrager te krijgen waarmee de doorloop tijdens het zetten beinvloed kan worden. Ook is de druk van de meeste machines voor gemalen koffie afgesteld op 9 bar, eigenlijk iets aan de lage kant voor ESE servings. Dat is voor af en toe gebruik van een serving geen probleem, maar als je er geheel naar over zou willen stappen wel bezwaarlijk.
- Servings zijn de ideale oplossing voor de horeca,
In Spanje en Italie kan men dit systeem dan ook overal in de horeca vinden. Medewerkers hebben minder training en vaardigheden nodig, want ook de duurste systemen zijn geen garantie voor een goede espresso! Daarnaast is de aanschafprijs van de serving machine lager dan die van enkel een goede molen.
Wanneer u voor gebruik van servings kiest kunt u tevens zowel lungo/koffie als espresso serveren, bij een machine voor gemalen koffie heeft u hier maar liefst twee molens voor nodig! Ook hoeft u niet te investeren in een uitklopbak, tampers etc.
Onderhoud is zeer voordelig (minimaal € 150,- per jaar minder) en het stroomverbruik is veel lager omdat de machine s'avonds uit kan (55% minder dan een normale 2 groeps espressomachine, dat is ruim € 500,- per jaar minder!) De jaarlijkse afschrijving is in de meeste gevallen zo € 750,- minder.
De kostprijs van de serving ligt zo'n € 0,08 tot € 0,10 hoger dan wanneer u zelf bonen maalt.
Is het gemiddelde aantal koppen koffie dat u dagelijks verkoop niet hoger dan 30 stuks? Met servings kiest u voor een voordeliger en vooral beter alternatief.
Informeer naar onze mogelijkheden, we rekenen het u graag voor!