Vlassides Winery, Alates, Lemessos
Artikelnummer: WVWW2016Vlassides Winery
Lemessos - Cyprus
Te koop in de betere restaurants op Cyprus. Wijnhandelaren heeft hij eigenlijk niet nodig om zijn wijn aan de man te brengen. Exporteren is ook geen must aangezien de inlandse productie voor slechts 30% van de totale wijnconsumptie op het eiland kan voldoen. Na ons bezoek waren we dus erg verheugd dat we een pallet Shiraz mochten kopen. Als men in eerste instantie over Cyprus en wijn nadenkt dan ben je toch een beetje sceptisch….. maar Sophocles weet je eenvoudig te overtuigen. Op zijn wijngaarden op 800 tot 1000 meter hoogte wijst hij quasi nonchalant in de richting van het Oosten en zegt hij; "100 kilometer oostwaarts ligt de Bekaa Vallei waar Chateau Musar wordt gemaakt" wat hij je duidelijk probeert te maken: Wat zij kunnen kunnen wij ook!
De man achter de wijn
Sophocles Vlassides is geboren in 1971. Hij is afgestudeerd in de chemische technologie aan het Imperial College ( Londen) in 1995. Bij zijn terugkeer naar Cyprus werkte hij een jaar voor één van de grootste wijnbedrijven van Cyprus. Het jaar daarop verliet hij Cyprus om naar Californië af te reizen en haalde daar aan de Universiteit van Californië zijn master in Oenologie. Uiteindelijk keer hij weer terug naar het dorp Koilani op Cyprus, gelegen in de zuidelijke regio van het Troodos gebergte en in een regio die bekend is om haar wijngaarden. Hier nam hij de wijngaarden van zijn grootouders over en begon hij met het aanplanten van voornamelijk internationale druivenrassen.
100% Xynisteri van oude stokken
Vinificatie
Na het oogsten, eind september, worden de druiven gelijk gekoeld opgeslagen. Wanneer de druiven een temperatuur van 10 graden hebben bereikt worden ze onsteelt en geperst. De alcoholische fermentatie en opvoeding vinden plaats in een ongetoast eikenhouten vat van 2000 liter.
Geur & smaak
Helder gele kleur. Aroma's van citrus, brood, en kruiden. De wijn heeft een frisse zuurgraad, is romig met een mooi gebalanceerde structuur en mineraliteit.