Veuve Fourny et Fils Champagne Blanc de Blanc Brut Magnum
Artikelnummer: WFFW0103De druiven voor de Champagnes van Veuve Fourny et Fils worden verbouwd in de prachtige “Vertus” streek. Door de geologische ligging is hier sprake van een complex “terroir”. De grond bestaat vooral uit kalk en door de verschillende grondlagen ontstaat de karakteristieke minerale smaak van de champagnes.
Met de hand geplukt worden de druiven voorzichtig geperst en alleen het beste sap wordt opgeslagen in roestvrijstalen vaten en klein eikenvaten. Het sap, de most, wordt koud gefermenteerd. De nu stille wijn rust tot de lente. Intussen wordt er wel “gebattonneerd”; het draaien van de flessen om het bezinksel “de Lees”, zoveel mogelijk contact te laten maken met de wijn, zodat er veel aroma’s vrij komen.
Dan volgt de belangrijkste handeling. Het samenvoegen, oftewel blenden, van de wijn. Hiervoor worden de reserves van verschillende jaargangen gebruikt om de speciale sijl van Fourny ieder jaar te garanderen. Het recept van de blending is strikt geheim!
Gebotteld voor de 2e gisting rusten de Champagnes op hun lee in de kelders gedurende 3 tot 9 jaar. Na deze rijptijd worden de flessen opengemaakt en het sediment van de lees verwijderd. Dan het 2e zeer belangrijke moment; de “liqueur d’expedition” een recept an cognac en suikers wordt aan de Champagne toegevoegd. Iedere Champagne producent heeft zijn eigen familie-geheim in de verhoudingen van de liqueur.Deze “liqueur”, zal nooit de natuurlijke karakteristieken van de Fourny hampagne overheersen. Het één en het ander ullen elkaar complementeren en de unieke, arakteristieke smaak van Fourny Champagne verfijnen.
Veuve Fourny et Fils Champagne Blanc de Blanc 1,5 liter
Vinificatie:
De natuurlijke alcoholische gisting en de malolactische gisting beginnen automatisch in de tempratuur gecontroleerde, rijstvrij stalen vaten. De wijnen worden achtergelaten in hun droesem in de winter. De reserve wijnen worden opgeslagen in houten vaten. De wijnen worden gemengd en gebotteld in mei. De flessen worden vervolgens naar de kelders horizontaal gestapeld. De tweede gisting en de rijping op de latten krijgen rust in de koelte van de kelders. Het “dégorgement” vind, 3 tot 6 maanden voordat ze de markt op gaan, plaats. De dosering is 4 gram per liter.
Kleur:
Zeer fijn maar geen uitbundige pareling. Mooie schittering met een mooie spiegel.
Geur:
Rook, mineralen en peren
Smaak:
De mineraliteit is het visitekaartje van deze wijn. Verder komen er tinten van rook, gepaard met bloemige noten, naar voren. Ongelovelijk elegant en verfijnd.
Alcoholpercentage:
12%
Wijn/spijs:
Heerlijk bij een aperitief maar ook bij wit vis.