Les Halos de Jupiter, Gigondas, Rhone
Artikelnummer: wmgr0009Les Halos de Jupiter
Rhône - Frankrijk
De vermaarde oenoloog Philippe Cambie is één van de beroemdste wijnmakers van Frankrijk. Geboren als telg van een familie van wijnmakers in de Languedoc, zag het er aanvankelijk niet naar uit dat hij in de voetsporen van zijn ouders zou treden. In zijn jonge jaren speelde hij rugby op nationaal niveau en studeerde hij voedingswetenschappen aan de technische universiteit.
Tijdens deze studie bestudeerde hij microbiologische processen die ook bij het maken van wijn een grote rol spelen. Nog niet helemaal tevreden, besloot hij toch in de wijn verder te gaan. Uiteindelijk behaalde hij in 1986 een graad in de Oenologie aan de prestigieuze universiteit van Montpellier. Naast de van huis uit opgedane kennis deed hij een omvangrijke ervaring op in onder meer de Vaucluse, Bordeaux en Rousillon.
Zijn grote liefde is Grenache uit het Rhône gebied, zijn expertise met deze toch lastige druif leverde hem de bijnaam “de Paus van Chateauneuf” op en in 2010 werd hij door Robert Parker uitgeroepen tot oenoloog van het jaar.
Halos de Jupiter is een samenwerkingsverband van Philippe en Michel Gassier, een getalenteerde wijnmaker uit de Rhône. Hierbij levert Philippe de expertise en beschikt Michel over de faciliteiten. In hun wijnen is de hoofdrol weggelegd voor Grenache uit Chateauneuf du Pape.
Deze wordt op het etiket weergegeven als Jupiter, de Romeinse koning der goden en de grootste planeet van ons zonnestelsel. De overige wijnen Gigondas, Vacqueyras, Côtes du Rhône en Costières de Nîmes worden gesymboliseerd door de manen Io, Europa, Ganymedes en Callisto die in een baan om Jupiter cirkelen en door Galileo ontdekt werden.
De wijnen van Halos de Jupiter worden gekenmerkt door hun hoge concentratie, verkregen door zorgvuldige selectie van de druiven en handmatige persing.
Gigondas
Vinificatie
Afkomstig van oude wijnstokken op de hoger gelegen "Four Danuga" en "Les Maurelles". De druiven worden in meerdere sessies handmatig geplukt om de optimale rijpheid van de druiven te garanderen. De druiven worden niet ontsteeld en persen zichzelf onder hun eigen gewicht gedurende zo'n vijf weken. Na de malolactische gisting rijpt de wijn nog een jaar in demi-muids alvorens deze ongefilterd gebotteld wordt.
Druiven 90% Grenache 10% Mourvèdre
Geur & smaak
Dikke wijn met flinke body. Tonen van rijp geconfijt fruit, pruim en kers. Maar ook chocolade en tabak.